Dunaferr Papírmúzeum – A Dunai Vasmű papírrelikviái

A Dunai Vasmű üzemtörténeti kiadványai is a tárlókba kerültek

Szeptember 16-án konferenciával és időszaki kiállítások megnyitójával vette kezdetét a Magyar Papírmúzeum őszi rendezvénysorozata. Miként azt tőlük megszoktuk, a kínálat széles skálán mozog, ezúttal is újszerű párosítással szolgálnak a hozzájuk betérők számára. Többek között a Dunai Vasmű papírrelikviái kerültek elő magángyűjtemények becses darabjaiként. Bedő József régiséggyűjtő is közelebb hoztz a látogatókhoz Petőfi Sándor emlékezetét – alkalmazott grafikai nyomtatványokon keresztül.A Dunai Vasmű papírrelikviái című időszaki kiállítás szinte teljes körűen tartalmazza a Dunai Vasmű, később Dunaferr üzemtörténeti dokumentációját, kiadványait, amelyeket többek között, a Dunatáj Kiadói Kft. munkatársai rendeztek nyomda alá. Ezek közül kiemelendő a Dunai Vasmű történetének 50 évét átfogó Krónika. A kiállítás különlegessége Domanovszky Endre Munkás-paraszt szövetség című freskójának egyik papírra festett részlete.
A Petőfi Sándor emlékezetének papíremlékei kiállítást a Petrovits család leszármazottja, Kronászt Margit történész ajánlotta az egybegyűltek figyelmébe. A Petőfi konferencia első előadója dr. Galambos Dénes volt, akinek édesapja, Galambos Sándor Petőfi és Kunszentmiklós című újranyomott kötete kapcsán tartotta meg eladását. A Felső-kiskunsági Petőfiről Farkas Lajostól, az Intercisa Múzeum igazgatójától tudtunk meg többet.
A Magyar Papírmúzeum állandó és időszaki kiállításait Dunaújvárosban, a Hamburger Látogatóközpontban, a Papírgyári út 42-46. címen tekinthetjük meg. A Dunai Vasmű papírrelikviái című kiállítás november másodikáig látogatható. Előzetes bejelentkezés az alábbi elérhetőségeken javasolt: magyarpapirmuzeum<kukac>gmail<pont>com, vagy az utolsó képen látható telefonszámon.

Kép és szöveg: Szente Tünde

A bejegyzés kategóriája: Cikkek
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.